31 травня 2023, 09:48, Держпідтримка

Україна має запровадити регіональні програми підтримки для постраждалих від війни аграріїв – Петр Крогман

Робота аграріїв на звільнених від російських окупантів територіях особливо важка, тому в Україні треба запустити регіональні програми підтримки для таких фермерів. Про це на міжнародній конференції Grain Ukraine 2023 повідомив власник і голова ради директорів компанії Agromino Петр Крогман, пише AgroPolit.com.

«Якщо ми втратимо деокуповані території, то програємо війну. А їх більше ніж окупованих. Деокуповані області роблять велику послугу, вони є  щитом для України. Але взамін нічого не отримують. Якщо ситуація не покращиться, то, на жаль, звідси люди будуть виїжджати, а звичайні фермери банкрутувати. Україна має запровадити регіональні програми підтримки, регіонам що постраждали і служать щитом», – зазначив Петр Крогман.

Підприємець додав, що його холдинг досі успішно працює на східній Харківщині, але ситуація там — суцільна трагедія. Петр Крогман розповів, що в Харківській області цієї осені  були посіяні лише 30% озимих.

За його словами, звичайний фермер, не вертикально інтегрований холдинг, на Харківщині отримує за зерно $110 – 120 за т, а решту з’їдає логістика. Петр Крогман розповів, що інфраструктуру регіону поруйновано, зруйновані дороги, мости, дорого возити добрива на Харківщину.

Як писав AgroPolit.com, Україна має першою вийти з зернової угоди. Також Японія допоможе відродити агросектор України.

в