30 травня 2023, 15:14, Земля

Законопроєкт №6013: процедуру перереєстрації фермерських господарств хочуть спростити

Метою законопроєкту №6013 автори документу називають спрощення перереєстрації аграрних господарств в нову організаційно-правову форму. Про це повідомляє AgroPolit.com.

Повна назва документу: «Про особливості регулювання підприємницької діяльності у перехідний період». На практиці перереєстрація має стати суто формальною процедурою, майже непомітною для власників. Їм навіть обіцяють зберегти при потребі назву і формулювання «фермерське господарство».

Законопроект передбачає збереження прав власності та оренди після перереєстрації. Верховна Рада в першому читанні ухвалила законопроєкт №6013. Документ передбачає, що кредитори при реорганізації не зможуть вимагати виконання зобов’язань.

Нове господарське товариство зможе використовувати ліцензії, а також інші дозвільні документи, які отримало попереднє фермерське господарство, поки їх строк дії не закінчиться.

Законопроєкт передбачає, перехід права постійного користування ділянками землі від попереднього фермерського господарства до правонаступника – господарського товариства. Зазначимо, що законопроєкт забороняє в рамках фермерських господарств створювати юридичних осіб.

Як писав AgroPolit.com, законопроєкт про регулювання підприємницької діяльності враховує гарантії для аграріїв. Також голова Всеукраїнського конгресу фермерів вимагає зупинити законопроєкт №6013.

в