30 травня 2023, 14:05, Торгівля

Хорватія закликала не продовжувати заборону на експорт української агропродукції до ЄС

Європейському Союзу та Україні потрібно знайти рішення, що дозволить українським фермерам працювати, експортуючи зерно до ЄС в необхідних їм об’ємах. Про це заявила міністр сільського господарства Хорватії Марія Вучкович.

Свою заяву вона зробила на онлайн-зустрічі з аграрним міністром України Миколою Сольським. Марія Вучкович підкреслила, що обмеження на експорт української аграрної продукції до Європи, які ввела Єврокомісія до 5 червня, не мають бути продовжені після цієї дати.

Микола Сольський висловив подяку колезі за розуміння. Окремо він сказав про те, що Хорватія стала одним із підписантів листа до Європейської комісії, який надіслали профільні міністри 14 країн Європейського Союзу. У цьому зверненні вони висловили стурбованість тимчасовою забороною на ввезення української аграрної продукції до п'яти держав Європейського Союзу.

Зазначимо, що Марія Вучкович — це хорватський політик, економіст і урядовий діяч. У 2016 – 2019 роках вона була державним секретарем у міністерстві сільського господарства, з 2019 року стала міністром сільського господарства. У липні 2020 року в другому кабінеті чинного прем'єр-міністра вона залишилася на урядовій посаді.

Як писав AgroPolit.com, продовження заборони на ввезення зерна до ЄС стане прикладом подвійних стандартів. Також обмеження експорту української агропродукції до ЄС неприйнятно.

в