30 травня 2023, 12:25, Харчова безпека

По зерновому коридору починають ходити кораблі, але рф не припиняє саботаж

Робота зернового коридору відновилася в портах України не повністю, але Туреччина та ООН продовжують переговори з іншими сторонами для того, щоб всі перешкоди були усунені. Про це повідомляє Електронна зернова біржа України.

«За наданими до СКК українською делегацією даними, в черзі на вхід до портів України знаходяться 54 судна, від 11 з них заявки для реєстрації надані в СКК», — повідомили в ООН.

Проте 25 травня не пройшов реєстрацію жоден новий корабель, а 26 травня російська сторона погодила лише два судна. В даний час, під завантаженням в портах України залишаються 13 суден. Шість з них знаходяться в Чорноморську, а ще сім – в Одесі.

У травні середня кількість вихідних та вхідних перевірок знизилася до показника у 3,2 кораблі на добу. Цей показник став найменшим з початку роботи зернового коридору – серпня 2022 року.

Кораблі, які йдуть до порту Південний, представники рф без пояснень відмовляються інспектувати. Таким чином вони намагаються примусити українську сторону відновити транзит та експорт російського аміаку. Після тривалої перерви, яка була викликана саботажем зернового коридору з боку рф, 28 травня два судна з аграрною продукцією вийшли з Великої Одеси.

Як писав AgroPolit.com, лавров знову лякає припиненням зернової угоди. Також Україна встигла експортувати майже 45 мільйонів т зернових.

в