30 травня 2023, 08:36, Харчова безпека

Лавров знову лякає припиненням зернової угоди

В російському міністерстві закордонних справ заявили, що зернова угода припинить існування, якщо всі вимоги рф не будуть враховані. Про це сказав очільник російського зовнішньополітичного відомства лавров, пише Центр транспортних стратегій.

«Що стосується подальшої долі Чорноморської ініціативи. Якщо все залишиться як є, а, зважаючи на все, так воно і буде, потрібно буде виходити з того, що вона більше не функціонує», — сказав лавров.

Представник кремля вчергове скористався маніпулятивними даними про те, що 3% українського зерна, що експортується зерновим коридором, надійшло до найбідніших країн. Також лавров заявив про не виконання Меморандуму рф-ООН.

Слід зазначити, що рф з квітня саботує зернову угоду, тому до портів України по зерновому коридору заходили лише одиничні судна. Рух кораблів взагалі призупинився після 9 травня.

17 травня Реджеп Тайіп Ердоган, президент Туреччини, заявив, що зернову угоду продовжать після 18 травня на два місяці. Ряд експертів назвали це політичним хабарем, який рф дала Ердогану перед другим туром виборів президента в Туреччині. Слід сказати, що саме Ердоган став переможцем цих виборів. Перші два кораблі з зерновим вантажем вийшли з Великої Одеси тільки 28 травня.

Як писав AgroPolit.com, порт Чорноморська обробляє найбільше зернових вантажів. Також зернова угода призупинена.

в