29 травня 2023, 18:29, Політика

Вибори в Туреччині: президент Ердоган оголошений переможцем

Реджеп Таїп Ердоган переміг у другому турі президентських виборів, і його привітали лідери з усього світу. Про це пише AgroPolit.com.

Після підрахунку 99% голосів Ердоган, який обіймав посаду прем'єр-міністра з 2003 по 2014 роки, переміг з часткою 52,1% голосів. Це означає, що він забезпечив собі рекордний третій президентський термін і залишатиметься при владі ще щонайменше п’ять років.

Виборчі дільниці закрилися о 17:00 за місцевим часом, і хоча голоси підраховувалися швидко, протягом кількох годин конкуренти залишалися надто близькими, щоб точно прогнозувати переможця. У якийсь момент чинного президента від його конкурента Кемаля Кілічдароглу відокремлювало менше відсотка.

Після 20:00 (18:00 за київським часом) пан Ердоган вийшов до публіки та подякував людям за те, що вони «надали нам відповідальність правити наступні п’ять років». Його привітала низка світових лідерів. Серед них путін, який написав Ердогану розлоге послання.

Ряд експертів в Україні перед виборами в Туреччині говорили, що від їх результатів залежить майбутнє зернової угоди. Також слід зазначити, що при всіх протиріччях, Ердоган став першим, хто оголосив про продовження зернової угоди і активно її підтримує.

Як писав AgroPolit.com, у США офіційно визнали, що рф не виконує зернову угоду. Також Туреччина допоможе евакуювати з території України 38 іноземних суден, заблокованих рф.

в