26 травня 2023, 14:25, Торгівля

Черги на кордоні: виробники м’яса відмовляються від експорту

Експортні вантажі з м’ясною продукцією більше тижня перебувають у черзі, оскільки перевізники не можуть їх вивезти з України, бо відповідні вантажі відсутні в списку  швидкопсувних товарів, та не мають права на пріоритетну перевірку на кордоні. Про це повідомили в асоціації «Свинарі України».

«За свідченнями операторів м’ясопереробки, затримки вантажів з обмеженим терміном придатності у загальній черзі на кордоні можуть сягати тижня і більше. Тож щоб не допустити псування продукції, постачальники забезпечують безперебійне охолодження на період очкування, що істотно підвищує їхні транспортні витрати. Це негативно впливає на готовність вітчизняних виробників м’ясної продукції до розвитку експортної торгівлі», – зазначили в асоціації.

Там додали, що описана ситуація створює додаткові ускладнення для виходу українських товарів на зовнішні ринки, що призводить до гальмування економічного зростання. Експерти зазначають, що міжнародна торгівля українською продукцією з доданою вартістю залишається пріоритетною для економіки, але якщо проблеми продовжаться, виробники м’ясопродуктів будуть змушені відмовитись від експорту.

Аналітики визнають, що в Україні зовнішня торгівля м’ясом розвинена слабо, порівняно з експортом рослинництва.

Як писав AgroPolit.com, в Україні свинина втратила в ціні 7,6%. Також в Україні рекордно впав імпорт свинини.

в