26 травня 2023, 11:51, Харчова безпека

Продовження заборони на ввезення зерна до ЄС стане прикладом подвійних стандартів – МЗС України

В Україні привітали рішення, прийняте Радою Європейського Союзу, яке продовжило на рік заходи лібералізації торгівлі між ЄС та Україною, що передбачають скасування всіх торговельних захисних обмежень, мит і квот на український експорт. Про це повідомили в Міністерства закордонних справ України.

«Переконані, що будь-які винятки та обмеження не відповідають ні духу тісного партнерства ЄС з Україною як країною-кандидатом на членство в ЄС, ні букві Угоди про асоціацію та установчих договорів ЄС», – зазначили в відомстві.

Там наголосили, що запроваджені Європейською комісією у травні обмеження на ввезення чотирьох видів української аграрної продукції – насіння соняшнику, ріпаку, кукурудзи і пшениці – це необґрунтований крок, який завдаює шкоди виробникам України, послабивши її економіку під час повномасштабної війни.

В МЗС нагадали, що відповідне обмеження Єврокомісія ввела під тиском декількох держав-членів Євросоюзу. У відомстві висловили сподівання, що обмеження не продовжать після 5 червня 2023 року – дати офіційного закінчення, скасувавши їх у повному обсязі. У МЗС додали, що продовження торговельних обмежень Україна розцінить, як подвійні стандарти.

Як писав AgroPolit.com, обмеження експорту української агропродукції до ЄС неприйнятно. Також Іспанія продовжить підтримувати Україну у питанні експорту агропродукції.

в