26 травня 2023, 08:30, Харчова безпека

У рф заговорили про альтернативу зерновій угоді

 

 

Міністерство закордонних справ росію вкотре пригрозило зірвати зернову угоду, закликавши шукати альтернативи. Про це повідомляє РБК-Україна, посилаючись на російскі змі.

«Якщо аміак через порт Південний не йде, є інші порти, які поки що працюють за нашого сприяння на вивезення українського зерна. Якщо Россільгоспбанк не буде під'єднано до SWIFT і не буде прогресу у виконанні інших системних проблем, що блокують наш сільгоспекспорт, то чорноморській ініціативі також доведеться підшукувати альтернативи», – заявили в російському відомстві.

Які саме є системні проблеми, що блокують сільгоспекспорт країни-терориста, невідомо. В той же час в Міністерстві закордонних справ рф в якості «альтернативи» зерновій угоді назвали «коридори солідарності», завдяки яким «в чималому обсязі вивозять українську продукцію, щоправда, зі значно більшими внутрішніми і зовнішніми витратами».

Нагадаємо, що у квітні Україна, рф, Організація Об'єднаних Націй та Туреччина домовились продовжити зернову угоду. У травні Міністерство інфраструктури України повідомило, що рф продовжує блокувати угоду. Серед іншого, росія перестала пропускати кораблі до найбільшого порту Південний.

Як писав AgroPolit.com, десятки кораблів з зерном не можуть дістатися до України. Також через затримку рф перевірок суден Україна втратила $1 млрд.

в