25 травня 2023, 15:56, Політика

Експерти заявили, що рекордно дорога морква продовжить дорожчати

З початку цього тижня в Україні ціна моркви минулорічного врожаю в середньому піднялася на 12%, а зараз українські виробники згодні відвантажувати її за 42 – 53 грн/кг. Про це повідомили аналітики проекту EastFruit.

Остаточна ціна залежить від якості пропонованої продукції та обсягу партії. За словами аналітиків, зараз запаси моркви в господарствах України вичерпані, а попит на коренеплоди продовжує зростати.

В описаних умовах у аграріїв, які мають у розпорядженні деякі обсяги тогорічної моркви, з'явилася можливість підвищити відпускні ціни, що робили вже декілька разів. Експерти зазначають, що сьогоднішня ціна на моркву в три рази перевищує показники аналогічного періоду минулого року.

Зазначимо, що підвищення цін на моркву в Україні зафіксували 3 березня. Закупівельні ціни на ці коренеплоди в березні складали близько 28 – 36 грн/кг. Помітне підвищення попиту на моркву, за оцінками гравців ринку, стало основною причиною зростання цін.

Аналітики також погоджуються, що в українських господарствах виснажені запаси продукції, а це, в свою чергу, також не дозволяє цінам знижуватись. Новий стрибок цін експерти прогнозували у квітні 2023 року. Учасники ринку стверджують, що оптові компанії частіше відчувають труднощі у придбанні необхідних обсягів моркви.

Як писав AgroPolit.com, в Україні не буде дефіциту овочів. Також насіння овочів від USAID хочуть передати 40 тис українських домогосподарств.

в