25 травня 2023, 13:13, Торгівля

Затримка 28 кораблів в Південному: посол США розповіла, як рф порушує зернову угоду

Російська сторона порушує взяті на себе зобов’язання по зерновій угоді, бо не пропускає до порту «Південний» 28 кораблів, що знаходяться в Одеській області. Про це повідомила посол США в Україні Бріджит Брінк в Twitter.

«Після неодноразових погроз вийти з Чорноморської зернової ініціативи тепер росія відмовляється дозволити жодному з 28 кораблів вхід до порту «Південний», одного з трьох портів, визначених угодою для експорту продовольства. Це явне порушення її зобов'язань. рф повинна припинити перешкоджати діяльності цієї життєво необхідної ініціативи», – зазначила Бріджит Брінк.

Слід зазначити, що Україна звинуватила рф в тому, що вона фактично виключила порт Південний з зернової угоди, оскільки Росія скаржилася, що вона не могла експортувати аміак через трубопровід до Південного згідно з угодою.

Зернова угода, укладена в липні минулого року за посередництва ООН і Туреччини та продовжена на два місяці, охоплює експорт продовольства та добрив в умовах війни з українських портів Одеса, Чорноморськ і Південний.

ООН висловила стурбованість тим, що Південний не отримав жодного корабля з 2 травня за угодою. Заступник міністра реконструкції України Юрій Васьков звинуватив рф в грубому порушенні угоди.

Як писав AgroPolit.com, у Держдепартаменті США визнали, що рф перешкоджає роботі зернової угоди, незважаючи на те, що документ офіційно продовжили. Також через затримку рф перевірок суден Україна втратила $1 млрд.

в