25 травня 2023, 09:47, Торгівля

Посли країн Євросоюзу погодили скасування мит для агропродукції з України

Постійні представники країн Європейського Союзу погодили ще на рік продовження пільгового режиму щодо імпорту українських товарів. Про це повідомили в представництві Швеції, яка головує у Євросоюзі.

«Посли ЄС щойно схвалили постанову, яка продовжує призупинення всіх мит, квот і заходів торгового захисту на український експорт до ЄС. Це допоможе Україні підтримувати стабільність торгових відносин з ЄС і підтримувати економіку», – сказано у повідомленні.

На наступному етапі відповідне рішення повинні затвердити міністри країн Європейського Союзу. Слід зазначити, що 9 травня Європейський парламент, шляхом голосування, ухвалив рішення про продовження ще на рік безмитної торгівлі між Україною та ЄС.

Мова йде про одностороннє призупинення антидемпінгових мит, які були запроваджені Євросоюзом для української продукції, а також скасування імпортних мит. Через дискусії серед європейських країн, 2 травня Європейська комісія ввела тимчасову заборону на ввезення з України чотирьох аграрних продуктів: соняшнику, ріпаку, кукурудзи і пшениці, до п’яти країн ЄС.

Відповідне обмеження ввели в якості винятку. Словаччина, Польща, Угорщина та Болгарія зобов’язалися скасувати односторонні заборони на ввезення агропродукції з України.

в