24 травня 2023, 18:01, Харчова безпека

Через затримку рф перевірок суден Україна втратила $1 млрд

Через саботаж рф зернової угоди і простій суден в чергах на перевірки, Україна втратила близько $1 млрд. Про це заявив президент Української зернової асоціації Микола Горбачов в ефірі проєкту Freeдом.

«Це ті гроші, які не отримали українські сільгоспвиробники. Це ті гроші, які трейдери заплатили власникам суден за те, що кораблі стояли дуже довго в черзі. росія маніпулює будь-якими даними. Вона намагається внести будь-яку турбулентність у переговори, щоб усе було непрогнозовано. Порт Південний — один із найефективніших із відвантаження зерна. Відповідно, він найбільше був завантажений», – зазначив Микола Горбачов.

За словами експерта, російська сторона не приймає умов та планів України, які стосуються черговості перевірок суден, що знаходяться у черзі. Він додав, що через це портові термінали працюють нестабільно.

Микола Горбачов зазначив, що зерновий коридор став ефективним каналом постачань аграрної продукції з України за кордон, оскільки, по ньому вдалося відправити клієнтам близько половини експортованих вантажів.

Другу половину аграрних вантажів транспортували, за словами експерта, альтернативними шляхами, серед яких автотранспорт, залізниця, а також постачання через Дунай.

Як писав AgroPolit.com, у США офіційно визнали, що рф не виконує зернову угоду. Також генеральний секретар ООН закликав до стабільної роботи зернової угоди.

в