24 травня 2023, 13:32, Харчова безпека

Глобальне продовольство в заручниках: у США офіційно визнали, що рф не виконує зернову угоду

У Держдепартаменті США визнали, що рф перешкоджає роботі зернової угоди, незважаючи на те, що документ офіційно продовжили. Про це заявив речник Держдепу Метью Міллер, пише Європейська правда.

«росія продовжує перешкоджати нормальному функціонуванню цієї життєво важливої ініціативи. Дійсно, відтоді, як чорнило висохло на першій угоді про Чорноморську зернову ініціативу, росія почала публічно скаржитися на цю угоду і перешкоджала їй. Погрози вийти з ініціативи загрожують зростанням світових цін на продовольство і зниженням доступності продовольства для вразливих верств населення в усьому світі», – зазначив Метью Міллер.

У Держдепартаменті США закликали росію припинити тримати в заручниках запаси продовольства глобального рівня. Речник нагадав, що рф в даний час відмовляється пускати судна до одного з портів, робота якого була, разом з двома іншими портами, узгоджена зерновою угодою.

Слід зазначити, що президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган першим офіційно заявив, що зернову угоду продовжили на два місяці. В Україні офіційні особи повідомили, що рф блокує вхід кораблів до порту Південний з 29 квітня. Це найбільший порт з тих, що були включені до зернової угоди.

Як писав AgroPolit.com, обмеження на ввезення української аграрної продукції до ЄС не відповідає Угоді про асоціацію. Також генеральний секретар ООН закликав до стабільної роботи зернової угоди.

в