24 травня 2023, 11:21, Харчова безпека

Німецькі експерти: обмеження на ввезення української аграрної продукції до ЄС не відповідає Угоді про асоціацію

Протекціоністські заходи ряду європейських країн, що стосуються ввезення української аграрної продукції вдарили не тільки по Україні, але й мають негативний вплив на міжнародну продовольчу безпеку. Такий висновок зробили експерти Німецької економічної групи, пише Укрінформ.

«Надійний сухопутний транзитний коридор без перешкод є вирішальним не тільки для України, але й для міжнародної продовольчої безпеки. Нарешті, це політичне питання продовжуватиме відігравати важливу роль у процесі вступу України в ЄС. Односторонні та раптові рішення щодо заборони імпорту та транзиту не узгоджуються з Угодою про асоціацію між Україною та ЄС та нормами спільного ринку ЄС і СОТ», – сказано в аналітичній записці німецьких експертів.

Аналітики підкреслили, що українському агропродовольчому експорту завдали серйозного удару у квітні 2023 року, коли Словаччина, Угорщина, Болгарія та Польща заборонили ввезення українських олійних та зернових культур, а також інших продуктів харчування.

Польща тоді заборонила навіть транзит. Європейський Союз ввів заборони, як на кукурудзу та пшеницю, для яких передбачені тарифні квоти відповідно до Угоди про асоціацію, так і на насіння соняшнику та ріпаку, на які впродовж багатьох років розповсюджувався безмитний режим з ЄС.

Як писав AgroPolit.com, одна з країн ЄС не скасувала односторонні обмеження на ввезення агропродукції з України. Також генеральний секретар ООН закликав до стабільної роботи зернової угоди.

в