24 травня 2023, 09:41, Торгівля

Одна з країн ЄС не скасувала односторонні обмеження на ввезення агропродукції з України

Угорщина залишилась єдиною країною, яка до сьогоднішнього дня застосовує односторонні обмеження щодо імпорту української аграрної продукції. Про це заявила речниця Європейської комісії з питань торгівлі та сільського господарства Міріам Гарсіа Феррер, пише Укрінформ.

«Є все ще одна країна, яка не скасувала одноосібні заходи проти аграрного експорту з України. Це не обов’язково має відбиватися на українському транзиті зерна, і не стосується усього ЄС. Але ми запропонували пакет допомоги за умови, що односторонні заходи мають бути відкликані. Країна, яка цього не зробила – Угорщина. Ми обговорили пакет допомоги на 100 мільйонів євро та умови його розміщення», – сказала Міріам Гарсіа Феррер.

Вона підкреслила, що в Європейській комісії від Угорщини все ще чекають скасування обмежень. Речниця нагадала, що у квітні Єврокомісія погодила пакет підтримки для чотирьох країн, умовою отримання якої є скасування односторонніх заборон на ввезення аграрної продукції з України. Серед цих країн – Болгарія, Угорщина, Польща і Словаччина.

Відповідну допомогу також мала отримати Румунія. Міріам Гарсіа Феррер розповіла що гроші для такої підтримки збираються отримати з сільськогосподарського резерву Євросоюзу, при загальному об’ємі у 450 млн євро.

Як писав AgroPolit.com, експорт українського зерна знизився майже на 6%. Також Євросоюз планує будувати нову інфраструктуру для транзиту українського зерна.

в