24 травня 2023, 08:31, Харчова безпека

Генеральний секретар ООН закликав до стабільної роботи зернової угоди

Повномасштабна війна рф проти України стала причиною підвищення цін на продукти у всьому світі, що особливо гостро відчули найбідніші верстви населення, тому зернова угода має продовжувати стабільну роботу. Про це заявив генеральний секретар ООН Антоніу Ґутерріш, повідомляє Голос Америки.

«А коли конфлікт поєднується з кліматичною кризою, врожаї скорочуються, а люди голодують. Мій новопризначений координатор із запобігання голоду та реагування на нього очолює зусилля із продовольчої безпеки», — зазначив Антоніу Ґутерріш.

Він додав, що впродовж року ООН робила все можливе для послаблення впливу війни на мирних жителів. Антоніу Ґутерріш підкреслив, що Зернова угода разом з Меморандумом про взаєморозуміння щодо просування російських продуктів харчування та добрив на світові ринки, дозволили стабілізувати ринки, послабити продовольчу кризу та знизити ціни.

Україні вдалося експортувати більше 30 млн т продовольства. До цього вантажу відноситься і зерно, яке через Всесвітню продовольчу програму транспортували в Афганістан, Ефіопію, Кенію, Сомалі та Ємен для підтримки там гуманітарних операцій.

Антоніу Ґутерріш привітав підтвердження рф продовження участі в Зерновій угоді на 60 днів.

Як писав AgroPolit.com, швидкість роботи зернового коридору залишається рекордно низькою. Також Володимира Зеленського просять відновити роботу порту Південний.

в