23 травня 2023, 18:11, Харчова безпека

Швидкість роботи зернового коридору залишається рекордно низькою

Хоча дія зернового коридору продовжена, за шість днів його роботи інспекцію на вхід провели лише на 11 суднах, з урахуванням черги – це неймовірно низький показник. Таку інформацію надали в Українському клубі аграрного бізнесу.

За період 15 – 21 травня через порти Одеської області експортували 118,3 тис. т аграрної продукції. Цей показник на 78% поступається даним минулого тижня. За останній тиждень вдалося завантажити всього чотири кораблі. Минулий показник був на дев’ять одиниць більшим.

Найбільші обсяги експорту на 42-му тижні роботи «зернової угоди» показали:

  • кукурудза –78%;
  • соняшникова макуха – 17%;
  • пшениця – 6%.

Українська аграрна продукція попрямувала до Саудівської Аравії, Туреччини, Марокко та Італії. Загалом за період роботи зернового коридору вдалося експортувати близько 30,3 млн т української аграрної продукції.

Слід зазначити, що російська сторона майже місяць блокує вхідні кораблі, що проходять через глибоководний порт Південний, який є найбільшим серед залучених до зернової угоди.

Судна завантажені, але вони ще не пройшли необхідну інспекцію для продовження руху далі до клієнтів та очікують її. Це найнижчий показник цього року", — зауважують в УКАБ.

Як писав AgroPolit.com, долучення порту Миколаєва до зернової угоди офіційно не підтверджено. Також на саміті в Японії лідери країн G7 закликали вище керівництво рф припинити погрози постачанням продовольства в рамках зернової угоди, а також дозволити повноцінну роботу зернового коридору. 

в