23 травня 2023, 10:44, Харчова безпека

ООН наголошує, що порт Південний має працювати згідно з зерновою угодою

Організація Об’єднаних Націй висловила стурбованість тим, що український чорноморський порт Південний не приймав жодного судна з 2 травня згідно з зерновою угодою. Про це повідомляє Reuters.

Речник ООН Стефан Дюжаррік не сказав, хто винен у відсутності суден, які ходять до порту поблизу Одеси, куди рф також перекачувала до 2,5 млн т аміаку щорічно для експорту по трубопроводу з Тольяті.

Київ розгляне можливість дозволити російському аміаку транзит через свою територію для експорту, якщо зернову угоду буде розширено, щоб включити більше українських портів і ширший асортимент товарів.

Дюжаррік зазначив, що з моменту подовження угоди дев'ять суден пройшли перевірку та отримали дозвіл на подорожі, п'ять із яких зараз перебувають в українських портах Одеса та Чорноморськ із вантажем.

Згідно з угодою з українських портів було експортовано понад 30 мільйонів тонн продовольства, і за словами Дюжарріка, понад третину цих поставок припадає на порт Південний.

Жодне судно, яке бажає завантажувати продовольство в порту Південний, не було затверджено на реєстрацію. Порт Південний не приймав жодного судна з 2 травня. Ми стурбовані цим обмеженням і знову закликаємо до повного відновлення роботи», — сказав Стефан Дюжаррік.

Як писав AgroPolit.com, долучення порту Миколаєва до зернової угоди офіційно не підтверджено. Також рф має припинити погрози зривом зернової угоди: країни G7 зробили спільну заяву.

в