22 травня 2023, 12:54, Харчова безпека

рф має припинити погрози зривом зернової угоди: країни G7 зробили спільну заяву

На саміті в Японії лідери країн G7 закликали вище керівництво рф припинити погрози постачанням продовольства в рамках зернової угоди, а також дозволити повноцінну роботу зернового коридору. Про це повідомили в Міністерстві закордонних справ Японії, яке опублікувало заяву, зроблену за результатами зустрічі країн «Великої сімки».

«Ми підтримуємо розширення та продовження терміну дії «чорноморської зернової ініціативи» і закликаємо росію припинити погрожувати світовим постачанням продовольства та дозволити коридору працювати на повну силу. Ми, як і раніше, вітаємо ініціативу Зерно з України», – сказано в заяві.

Також стало відомо, що країни G7 дали обіцянку і надалі підтримувати експорт української аграрної продукції. Така підтримка, серед іншого, стосується постачання вантажів через шляхи солідарності, які діють між Євросоюзом та Україною.

Слід зазначити, що 17 травня було офіційно заявлено про те, що дію зернової угоди продовжено. Однак, незважаючи на це, рф продовжує блокувати найбільший із портів – Південний. Російська сторона погодилася проводити інспекції виключно тих судів, які слідують до портів Чорноморськ та Одеса.

Продовжити дію зернового коридору шляхом переговорів, які відбулися між сторонами угоди – Україною, рф, Туреччиною та ООН.

Як писав AgroPolit.com, рф заблокувала роботу зернової угоди в найбільшому з портів. Також Україна хоче дозволити експорт російського аміаку при розширенні зернової угоди.

в