22 травня 2023, 08:30, Харчова безпека

рф заблокувала роботу зернової угоди в найбільшому з портів

Зернову угоду поновили, однак рф блокує вхід кораблів до найбільшого порту – «Південного» і таке блокування продовжується з 29 квітня. Про це повідомили у Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури України.

«20 травня російська делегація в СКЦ погодилась провести сім інспекцій вхідного флоту на порти Одеса та Чорноморськ, але провела лише дві. Всі заявлені на порт Південний росія знов викреслила як з реєстраційного списку, так і з інспекційного плану. 21 травня заплановано лише 4 інспекцій, але знов без суден на порт Південний. рф знайшла новий шлях, як зменшити ефективність Зернової угоди і зменшити експорт на потреби світу», — йдеться у повідомленні.

У міністерстві додали, що 19 травня інспекції пройшли на трьох кораблях, які йдуть на завантаження до порту Одеса, а також Чорноморськ. Щодо інспекцій і реєстрації кораблів на порт Південний, рф відмовила без пояснення причин і в односторонньому порядку.

Наразі в Південному перебуває більше 1,5 млн т. агропродукції для десяти країн світу. Цей вантаж має бути завантажений на 26 суден. Кораблі продовжують очікувати черги в водах Туреччини. В міністерстві додали, що порт Південний за пропускною здатністю є найбільшим.

Як писав AgroPolit.com, Україна хоче дозволити експорт російського аміаку при розширенні зернової угоди. Також росіяни розпочали перевірку суден у двох портах, замість трьох.

в