21 травня 2023, 10:38, Харчова безпека

Україна хоче дозволити експорт російського аміаку при розширенні зернової угоди

Україна розгляне можливість дозволити російському аміаку транзит через свою територію на експорт за умови, що нещодавно відновлена зернова угода буде розширена, щоб включити більше українських портів і ширший спектр товарів. Про це повідомляє Reuters, посилаючись на власні джерела в уряді.

Київ вперше публічно виклав свою позицію щодо російського аміаку, який москва хоче транспортувати через Чорне море. Зернова угода, реалізована за посередництва Туреччини та ООН у липні минулого року, сприяє «безпечній навігації для експорту зерна та відповідних харчових продуктів і добрив, включаючи аміак з трьох українських портів».

Джерело в українському уряді повідомило, що мова угоди не стосується транзиту російського аміаку через Україну. рф, великий експортер аміаку, наполягає на відновленні поставок аміаку по трубопроводу з Тольяті до чорноморського порту Південний поблизу Одеси, який розрахований на перекачування до 2,5 мільйонів т аміаку на рік.

Раніше рф експортувала 4,4 млн т аміаку на рік – 20% світової торгівлі морським транспортом. Організація Об’єднаних Націй також підтримала відновлення поставок аміаку через трубопровід, щоб спробувати допомогти глобальній продовольчій безпеці.

Як писав AgroPolit.com, росіяни розпочали перевірку суден у двох портах, замість трьох. Також у мзс рф повернулись до погроз зривом зернової угоди.

в