18 травня 2023, 17:05, Харчова безпека

Посол України в Туреччині заявив, що зернова угода продовжить працювати, незалежно від вимог рф

Зернова угода не передбачає задоволення вимог рф, а ініційовані нею питання, такі як зняття санкцій з банків і робота аміакопроводу, наразі продовжують обговорювати. Про це розповів посол України в Туреччині Василь Боднар, пише Укрінформ.

«У самій угоді не передбачається задоволення жодних потреб росії. Угода передбачає механізми функціонування зернового коридору з українських портів на міжнародні ринки. Те, що росія намагається зараз причепити, — це питання, пов’язані з аміакопроводом, зі зняттям санкцій з банків і організацій, які займаються торгівлею зерном і добривами. Ці питання поки що перебувають у дискусії», — зазначив Василь Боднар.

Дипломат підкреслив, що ООН підписала з країною-агресором меморандум про сприяння у вирішенні зазначених питань. Василь Боднар додав, що незважаючи на те, що дискусії щодо російських вимог тривають, зернова ініціатива повинна функціонувати окремо, бо вона підписана у відповідному форматі.

Нагадаємо, що Україна, Туреччина і Організація Об’єднаних Націй у березні 2023 року провели переговори, за підсумками яких домовились продовжити зернову угоду на 120 днів. Однак російська сторона заявляла, що документ діятиме тільки до 18 травня.

Як писав AgroPolit.com, у США вітають продовження зернової угоди. Також у порту Ізмаїл збільшилось вивантаження зернових вагонів.

в