17 травня 2023, 15:43, Харчова безпека

Туреччина: зернову угоду вдалося продовжити

За словами турецьких чиновників, зернова угода буде продовжена, а рф поки що погодилася не виходити з неї. Про це повідомляє Bloomberg.

За словами експертів, угода, укладена за посередництва Туреччини та Організації Об’єднаних Націй, збереже відкритим великий торговий шлях на тлі війни рф проти України та збільшить світові постачання продовольства. Російська сторона погрожувала вийти з угоди, якщо не будуть усунені перешкоди для поставок власного врожаю та добрив.

Оголошення очікується в найближчі години, сказали чиновники, які відмовилися називати свої імена, оскільки інформація є конфіденційною. Заступник міністерства інфраструктури України Юрій Васьков поки що не підтвердив продовження угоди, зазначивши, що це питання поки рано коментувати.

Раніше речник рашистів пєсков під час селекторної наради з журналістами заявив, що оголошувати поки нічого, і що рф оголосить про своє рішення в належний час. Ціни на пшеницю стрімко зростали, а потім падали, оскільки трейдери чекали результату угоди.

Зернова угода дозволила безпечно транспортувати близько 30 млн т зернових з моменту її підписання в липні 2022 року. Це допомогло знизити світові ціни на продовольство, які зросли до рекордних показників після початку повномасштабної війни рф проти України.

Як писав AgroPolit.com, останнє судно вийшло з порту в Україні 17 травня, згідно з зерновою угодою, за день до того, як рф планує вийти з неї. Також за тиждень роботи зернового коридору інспекцій на суднах не відбувалось.

в