17 травня 2023, 13:46, Рослинництво

Дванадцятирічний рекорд: в Україні планують засіяти 285 тис. га ярою пшеницею

Згідно з попередніми даними, в Україні до середини травня аграрії встигли посіяти 247 тис. га ярої пшениці. Про це повідомили в Міністерстві аграрної політики та продовольства України.

Експерти прогнозують, що загальний показник посівів ярої пшениці може сягнути 285 тис. га, що є найбільшим результатом за останні дванадцять років. У 2013 році до розпочатої рф війни проти України, яка призвела до тимчасової окупації частини територій, зазначений показник складав більше 160 тис. га.

У 2021 році українські аграрії змогли засіяти більше 192 тис. га зазначеною культурою. Зараз лідером у сівбі ярої пшениці стала Дніпропетровська область. Місцеві аграрії засіяли більше 32 тис. га.

У минулому році найбільше цієї культури посіяли в Тернопільській області (22,4 тис. га). В 2021 році, лідером була Житомирщина (21,8 тис. га). За словами експертів, незважаючи на зростання площі посіву культури, його частка досягла лише 10% від масштабів виробництва ярої пшениці в Україні, тож загальне скорочення площ пшениці у цьому сезоні компенсувати не вдасться.

Попередні прогнози Мінагрополітики показують, що врожай зернобобових та зернових культур цього року досягне 45 млн т. Пшениці у цьому об’ємі має бути близько 16,5 млн т.

Як писав AgroPolit.com, соя і кукурудза лишаються найбільш привабливими культурами для аграріїв. Також Україна через війну в 16 разів скоротила виробництво рису.

в