15 травня 2023, 18:05, Рейдерство

Досягли прогресу: Туреччина намагається звільнити кораблі, захоплені рф на території України

Протягом двох днів дипломатичних переговорів з рф та Україною турецькі дипломати досягли прогресу в угоді про звільнення всіх турецьких вантажних кораблів з території України, де близько п’яти десятків іноземних суден були захоплені росіянами під час морської блокади, що триває вже 15 місяців. Про це повідомляє видання The Maritime Executive.

«Сторони висловили позитивний підхід щодо координації повернення наших торговельних суден та їхніх екіпажів, які застрягли в українських портах внаслідок конфлікту», — зазначили в Міністерстві закордонних справ Туреччини.

Домовленості вимагають від російських сил гарантії не обстрілювати іноземні кораблі під час їхнього відходу. Якщо все пройде добре, звільнення турецьких суден може прокласти шлях для відходу інших іноземних суден.

В МЗС підкреслили, що початкова операція слугуватиме моделлю для евакуації кораблів з інших країн, які застрягли в Україні через повномасштабну віну, розпочату рф. Незрозуміло, чи включатиме угода повернення іноземних суден, захоплених окупантами в Маріуполі в червні та липні 2022 року. У Міністерстві закордонних справ Туреччини також висловили оптимізм щодо перспектив відновлення Чорноморської зернової ініціативи.

Як писав AgroPolit.com, Україна готова до припинення зернової угоди. Також доля і строки відновлення зернової угоди залежать від виборів у Туреччині.

в