15 травня 2023, 16:55, Земля

В Україні запустили систему публічного моніторингу земельних відносин – рішення Кабміну

На засіданні Кабінету Міністрів України ухвалили постанову №474, присвячену системі моніторингу земельних відносин. Про це повідомили в Міністерстві аграрної політики і продовольства України.

Повна назва постанови: «Про публічний моніторинг земельних відносин». Документ Мінагрополітики розробило спільно з Держгеокадастром. Постанова запроваджує систему моніторингу земельних відносин. Вона має стати складовою Державного земельного кадастру, а її власником виступить держава.

За словами авторів ініціативи, моніторинг необхідний, оскільки в Україні відсутня єдина відкрита інформаційна база про стан земельних відносин. В Мінагро додали, що таке положення перешкоджало прозорості земельних відносин, крім того, інформація про їх стан залишалася недоступною.

Наразі великі обсяги інформації про стан земельних відносин накопичуються різними державними органами. Доступ до цієї інформації в рамках дії Закону України «Про доступ до публічної інформації», а також обмін цією інформацією між органами державної влади на практиці пов’язаний із значними витратами часу та людських ресурсів», – зазначила заступниця Міністра аграрної політики та продовольства України Людмила Шемелинець.

Як писав AgroPolit.com, в Україні ринок землі відновлюється від кризи, викликаної війною. Також Світовий банк, МВФ та ЄБРР закликали зупинити фінансування українських агрохолдингів.

в