15 травня 2023, 15:53, Торгівля

Євросоюз планує будувати нову інфраструктуру для транзиту українського зерна

Депутати Європарламенту звернулися до Брюсселя з вимогою розвинути транзитну інфраструктуру, яку використовують для української аграрної продукції та розробити аграрну стратегію для підготовки до вступу України в Євросоюз. Про це пише DW.

Зазначене питання підняли під час дебатів у Європарламенті, присвячених ввезенню аграрної продукції з України. В обговоренні брали участь представники Єврокомісії та Ради ЄС. Депутатам вдалося дійти згоди щодо двох питань.

Перше полягає в збереженні допомоги Україні, як головного пріоритету для Євросоюзу. Друге передбачає будування інфраструктури для транзиту української аграрної продукції.

Полегшити транзит українського збіжжя пообіцяв і єврокомісар із сільського господарства Януш Войцеховський. Цілі Брюсселя він бачить в зниженні логістичних витрат, покращенні координації транзиту, обладнання у портах та інфраструктури.

Аби справді допомогти українцям і не нашкодити при цьому власним фермерам, Євросоюз має не просто відкрити кордони для української продукції, а й вибудувати солідну інфраструктуру для її транзиту. Це означає вивести наявні «шляхи солідарності» на новий рівень», — зазначили євродепутати.

Як писав AgroPolit.comВолодимир Зеленський назвав політичним рішення про заборону на ввезення українського зерна до ЄС. Також Молдова більше не хоче обмежувати ввезення української аграрної продукції.

в