15 травня 2023, 14:49, Харчова безпека

Переговорів не буде: Україна готова до припинення зернової угоди

Україна не виключає, що зернова угода завершиться 18 травня, і на цьому тижні жодних додаткових переговорів не планує. Про це пише Reuters.

Посол з особливих доручень Міністерства закордонних справ України Ольга Трофімцева заявила, що Україна отримує суперечливі сигнали щодо майбутнього угоди, продовження якої обговорювалося на переговорах у Туреччині минулого тижня.

Українські чорноморські порти були заблоковані після того, як рф розпочала повномасштабну війну, але доступ до трьох з них відкрили у липні 2022 року в рамках угоди між рф та Україною, укладеної за посередництва ООН та Туреччини.

рф пригрозила вийти з угоди 18 травня, якщо не буде виконано список вимог щодо усунення перешкод для експорту власного зерна та добрив із росії. Ольга Трофімцева підкреслила, що у квітні Україна експортувала 2,5 млн. т аграрної продукції, незважаючи на уповільнення використання зернового коридору.

Ситуація в цілому після переговорів особливо не змінилася, і ми отримуємо досить суперечливу інформацію про зернову угоду та можливість її продовження. Вихід рф із зернової ініціативи можливий, але для всіх і насамперед для російської сторони це означатиме загострення ситуації і вони ускладнять собі свою майбутню переговорну позицію», – сказала Ольга Трофімцева.

Як писав AgroPolit.com, ООН не знає, що робити у разі зриву зернової угоди. Також доля і строки відновлення зернової угоди залежать від виборів у Туреччині.

в