15 травня 2023, 13:55, Харчова безпека

Запасного плану нема: ООН не знає, що робити у разі зриву зернової угоди

У Організації Об’єднаних Націй відсутній запасний план на випадок, якщо рф вийде з зернової угоди. Про це заявив речник ООН Стефан Дюжаррік, – пише Голос Америки.

«Немає плану Б для Чорного моря. Є Чорне море. Ми не можемо пересунути море. Ми не можемо перемістити Босфор» – сказав Стефан Дюжаррік.

Зазначимо, що завдяки підписанню у Стамбулі зернової угоди, вдалося експортувати більше 30 млн т зерна, а також іншої аграрної продукції з трьох українських портів на Чорному морі.

Підписання окремої угоди між Організацією Об’єднаних Націй та рф заспокоїло учасників приватного сектору, таких як вантажовідправники, страховики і банки. Однак російська сторона завжди скаржиться на те, що не отримує вигоди від угоди.

Лінда Томас-Грінфілд, посол США в ООН, довела, що скарги рф безпідставні, оскільки країна – агресор «чудово експортує» свою продукцію, зберігаючи показники довоєнного рівня, або навіть перевищуючи їх. Між тим, російська сторона сповільнила транспортування українського зерна, гальмуючи обов’язкову перевірку суден.

Погрози росії стосуються грошей і влади. Чим більше росія перешкоджає експорту України, тим вищі ціни, і оскільки російський експорт розвивається добре, вони отримують більше прибутків», – сказала Лінда Томас-Грінфілд.

Як писав AgroPolit.com, доля і строки відновлення зернової угоди залежать від виборів у Туреччині. Також рф підганяє зрив зернової угоди під вибори президента Туреччини.

в