15 травня 2023, 09:36, Харчова безпека

Доля і строки відновлення зернової угоди залежать від виборів у Туреччині

В Україні зерновий коридор майже перестав діяти і його подальша доля залежить від результатів виборів в Туреччині. Про це розповів керівник Інституту Чорноморських стратегічних досліджень Андрій Клименко.

Зазначимо, що в Туреччині вже заявили про підрахунок 100% бюлетенів, повідомивши, що чинний президент Реджеп Ердоган отримав 49,24% голосів. Кемаль Киличдароглу, його головний конкурент – 45,06%.

Переможця мають визначити 28 травня під час другого туру виборів. Нагадаємо, що переговори щодо зернової угоди завершилися 11 травня. Вони проходили в Стамбулі за участю представників Туреччини, України, ООН та рф.

Раніше віце-прем'єр-міністр з питань відновлення Олександр Кубраков зазначав, що Туреччина і ООН розуміють критичну важливість зернової угоди для продовольчої безпеки всього світу. Тому вони хочуть, щоб угода продовжувала діяти.

Фактично зерновий коридор припинив роботу. Якщо в Туреччині оберуть Ердогана – скоріш за все, через деякий час Туреччина знову вимагатиме продовження з незрозумілим результатом. Якщо оберуть Киличдароглу — все це буде тривати до формування нового уряду, а потім — хто зна. Тобто ми б порадили будувати експортну політику із врахуванням цієї визначеності/невизначеності» – зазначив Андрій Клименко.

Як писав AgroPolit.com, рф підганяє зрив зернової угоди під вибори президента Туреччини. Також Туреччина позитивно оцінила зернові переговори у Стамбулі.

в