13 травня 2023, 13:43, Тваринництво

В Україні стало більше сухого молока і сироватки

В Україні почали зростати запаси сухого молока, а також молочної сироватки. Про це повідомили в Асоціації виробників молока.

«Викликом для молочарів залишається очікуване зростання цін на корми, які складають понад 60% собівартості виробництва молока. Внаслідок воєнних дій в Україні зменшилась кількість сільськогосподарських земель придатних для рослинництва. Багато земель залишилися на окупованих територіях, а чимало територій у прифронтових областях забруднені мінами», – підкреслив аналітик Асоціації виробників молока Георгій Кухалейшвілі.

За його словами, описані фактори можуть призвести до скорочення в 2023 році врожаїв кормових культур. Експерт зазначив, що переробникам сьогодні реалізувати готову продукцію складно. Георгій Кухалейшвілі підкреслив, що в таких умовах молокозаводам корисне зниження закупівельних цін на молоко. В свою чергу, для молочнотоварних ферм така ситуація обертається скороченням межі між прибутком і витратами на виробництво.

Георгій Кухалейшвілі розповів і про те, що через викликані війною збитки в Україні зростає собівартість виробництва молока. Також на собівартість впливає обслуговування дизельних електрогенераторів і дорожчання логістики в Україні.

Як писав AgroPolit.com, в Україні стрімко дорожчають молочні продукти. Також за повернення українських продуктів до Польщі виступила Європейська молочна асоціація.

в