12 травня 2023, 18:10, Торгівля

Шашлик в Україні подорожчав на 45%

У травні 2023 року за шашлик українцям доведеться заплатити на 45% більше, ніж минулого року, якщо враховувати середні ціни. Про це повідомляє УНІАН, посилаючись на аналітиків, які проаналізувавши ціни на м'ясо під час шашличного сезону.

«Найсмачніша частина свинини для шашлику — шийок — зараз коштує в середньому 252 грн/кг, тоді як у травні 2022 року вартість становила 162 грн/кг. Ціна зросла на 49%. Свиняча лопатка без кістки та стегно подорожчали більш ніж на 60% , проте коштують менше двохсот грн за кілограм, тоді як ціни на вирізку, корейку та ошийок перетнули цей показник, найменше зросла ціна на вирізку – на 17%», – зазначили експерти.

За їх даними, в супермаркетах вирізку зараз можна купити приблизно за 209 грн/кг, проти минулорічного показника у 179 грн. Експерти зазначили, що ціни зросли на м'ясо майже всіх видів.

Найбільше подорожчала свинина, а на яловичину ціна змінилася найменше. Згідно з підрахунками аналітиків, для українців у 2023 році  шашлик з курятини стане найвигіднішим. Крім того, вони для економії радять смажити на грилі стегенця, крильця та гомілки, бо м'ясо курки в декілька разів дешевше, ніж яловичина та свинина. За їхніми підрахунками, в супермаркетах куряче філе коштує близько 145 грн/кг.

Як писав AgroPolit.com, в Україні свинина втратила в ціні 7,6%. Також в Мінагро пообіцяли в чотири рази збільшити поголів’я свиней.

в