12 травня 2023, 11:54, Торгівля

Сусіди України вимагають від ЄС розширити зернове ембарго

Міністри сільського господарства Угорщини, Словаччини, Румунії, Болгарії та Польщі звернулися до Єврокомісії з проханням продовжити ембарго на українську аграрну продукцію. Про це повідомили в Міністерстві сільського господарства Польщі.

«Міністри сільського господарства Польщі, Болгарії, Румунії, Словаччини та Угорщини знову закликають Єврокомісію запропонувати відповідні, юридично зобов’язуючі механізми у зв’язку зі збільшенням надходження сільськогосподарської та харчової продукції з України. З цього приводу з ініціативи Польщі надіслано спільний лист міністрів до віце-президента Європейської комісії» – сказано в повідомленні.

Лист стосується превентивних заходів щодо імпорту обмеженої кількості аграрних товарів з України. Міністри заявляють, що рішення Єврокомісії, які набули чинності 2 травня 2023 року, можуть виявитися неефективними та недостатніми.

Голови урядів звернули увагу на те, що відповідно до Імплементаційного регламенту Єврокомісії про введення превентивних заходів щодо певної продукції, що походить з України, заборона на імпорт не поширюється на товари, імпортовані за контрактами, підписаними до набрання чинності цієї постанови, тобто до 2 травня 2023 року.

Як писав AgroPolit.com, Молдова більше не хоче обмежувати ввезення української аграрної продукції. Також Єврокомісія готова обмежити експорт агропродукції з України.

в