12 травня 2023, 09:39, Харчова безпека

В Туреччині завершилися переговори по зерновій угоді

У Туреччині завершилися переговори щодо зернової угоди і наступні консультації про її розблокування продовжаться в онлайн. Про це розповів віце-прем'єр, міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

«ООН і Туреччина як підписанти ініціативи розуміють, що зернова ініціатива є критично важливою для світової продовольчої безпеки і має стабільно функціонувати… але, перш за все, потрібно відновити реєстрацію вхідного флоту та проведення інспекцій без штучних затримок та відповідно до процедур Спільного координаційного центру», – заявив Олександр Кубраков.

Під час переговорів Українська сторона наполягала на продовжені зернової ініціативи та її розширенні. В Міністерстві оборони Туреччини повідомили, що на переговорах обговорили питання повернення торгових суден Туреччини які застрягли в портах України, разом з екіпажами.

Нагадаємо, що в квітні росіяни звинуватили Україну в тому, що вона використовує гуманітарні коридори, щоб атакувати порти в окупованому Криму. Незважаючи на домовленість, яка включала продовження зернової угоди на 120 днів, рф фактично перекрила експорт українського зерна, вдавшись до блокування інспекцій кораблів, що знаходяться у Чорному морі.

Як писав AgroPolit.com, Туреччина оголосила строки продовження зернової угоди. Також в Румунії порт Констанца готовий прийняти 20 млн т зерна.

в