11 травня 2023, 13:44, Земля

Земля в Україні подорожчала на 20%

За період із січня до квітня 2023 року ціна купівлі – продажу сільськогосподарських земельних ділянок в Україні в середньому зросла на 20%. Про це повідомив заступник міністра аграрної політики України з питань цифровізації Денис Башлик, передає Інтерфакс-Україна.

За його даними, із початку року відбулося близько 13 тис операцій із купівлі – продажу сільськогосподарської землі. Заступник міністра додав, що на Львівщині середня вартість одного га сільгоспугідь на початку травня 2023 року становила близько 162 тис. грн. В момент відкриття ринку цей показник досяг 51 тис. грн.

Денис Башлик додав, що у Київській області, ціна га землі за цей час піднялася до 148 тис. грн, замість попередніх 48 тис. грн. Він також розповів, що у Чернігівській області 23 тис. грн просять за один га землі, замість довоєнного показника у 16 – 17 тис. грн.

Навіть якщо прибрати фактор інфляції, ми бачимо, зростання цін триває. Але в регіонах, які розміщені близько до бойових дій, такого зростання немає. У 2021 році в Україні було укладено 66 тис. угод купівлі – продажу землі на загальну площу 153 тис. га. У 2022 році таких угод було 53 тис., водночас ринок фактично не працював майже пів року через обмеження доступу до реєстрів», – сказав Денис Башлик.

Як писав AgroPolit.com, Україна отримує 36 млн грн на модернізацію зрошувальних систем. Також експерти пояснили, як в Україні будуть відновлювати землю, постраждалу від війни.

в