11 травня 2023, 10:35, Торгівля

Молдова більше не хоче обмежувати ввезення української аграрної продукції

Молдова в даний час не планує запроваджувати обмеження на ввезення олійних та зернових культур з України. Про це заявив міністр сільського господарства Молдови Володимир Боля, пише Newsmaker.md.

Міністр підкреслив, що обсяг імпорту аграрної продукції з України залишається незначним. За його словами, сумарно країна імпортувала близько 177 т пшениці, а також 4 тис. т насіння соняшника.

Володимир Боля додав, що елеватори в Молдові дозволяють зберігати три мільйони т продукції, тому цих ресурсів вистачить, щоб молдавські фермери могли зберігати зерно. За його словами, міністерство стежитиме за імпортом для того, щоб при необхідності підтримати молдавських аграріїв. Міністр додав, що влада країни не розглядає можливість заборони транзиту українського зерна через Молдову.

Введення обмежень на імпорт нічого не вирішило б. Це не призвело б до підвищення відпускних цін для молдавських фермерів, ні до зниження собівартості. Це рішення дало б нульові результати. Навпаки, Україна ввела б обмеження на ввезення молдавської продукції, і тоді багато чого було б втрачено. Транзит не впливає на нас негативно. Завдяки транзиту Залізниця Молдови змогла реабілітуватися», — сказав Володимир Боля.

Як писав AgroPolit.com, Єврокомісія готова обмежити експорт агропродукції з України. Також зерновим коридором транспортували 30 млн т продовольства з України.

в