10 травня 2023, 18:09, Торгівля

Кабмін закрив обхідний шлях для палива рф, яке потрапляло в Україну

Для запобігання потраплянню на український ринок палива з рф, Кабінет міністрів України розширили заборону на нафтопродукти. Про це повідомили на офіційному порталі уряду.

Зміни внесли до постанови №1147 «Про заборону ввезення на митну територію України товарів, що походять з Російської Федерації». Заступник міністра енергетики України Микола Колісник підкреслив, що відповідний крок сприятиме захисту українського ринку від потрапляння на нього палива російського походження.

До внесення описаних змін, за словами Миколи Колісника, попри численні санкції, російське паливо, потрапляло до інших країн, звідки, в якості ресурсу невизначеного походження, його переправляли на український ринок.

Тепер заборону розширили на такі товари, як сирі нафтопродукти та нафта. Також це стосується відпрацьованих нафтопродуктів, нафтових газів та інших ресурсів.

За даними учасників ринку, такий ресурс реалізується з дисконтом, що робить економічно невигідними альтернативні маршрути постачання ресурсу походження non russian/не REBCO, які ринок активно вибудовував, долаючи дефіцит минулого року. Це спричиняло значний ризик дестабілізації паливного ринку», – зазначив Микола Колісник.

Як писав AgroPolit.com, зернову угоду можуть продовжити на умовах рф. Також Микола Сольський підтвердив блокування зернового коридору.

в