10 травня 2023, 17:11, Харчова безпека

Якщо зерновий коридор зупиниться: в Румунії порт Констанца готовий прийняти 20 млн т зерна

При можливому закритті зернового коридору, розташований в Румунії порт Констанца готовий перевантажити 12 млн т кукурудзи та аналогічний об’єм пшениці, включаючи українське, сербське та румунське зерно. Про це розповів трейдер компанії Cargill Александру Нягу, пише Elevatorist.

За його прогнозами, у разі зупинки українського експорту, який надходить у порти Великої Одеси, 4 млн т пшениці та 6 млн т кукурудзи врожаю 2023 року надійде в Констанцу.

Александру Нягу підкреслив, що якщо зерновий коридор припинить діяти, Україна матиме можливість для експорту в наступному маркетинговому році 50 млн т зерна. Експерт додав, що значно покращилася логістика, яка проходить через сусідні країни.

Александру Нягу наголосив, що в українських портах Ізмаїл та Рені збільшили потужності перевалки. Трейдер впевнений, що це дозволить експортувати більше зерна і через Констанцу.

«Звичайно, це лише приблизні оцінки. За сценарієм, де «коридор» закритий, ми оцінюємо, що Констанца включно з румунським, сербським та українським зерном, зможе перевантажити 12 млн т кукурудзи і приблизно стільки ж пшениці. Маємо надію, що коридор не закриється. Можливо, буде невелика зупинка на кілька тижнів чи на місяць між сезонами, але скоріш за все він продовжить працювати.», — сказав Александру Нягу.

Як писав AgroPolit.com, зернову угоду можуть продовжити на умовах рф. Також ще більше агропідприємств визнані критично важливими.

в