10 травня 2023, 08:30, Харчова безпека

Зернова ініціатива: 27 судін погодили для інспекції

У Спільному координаційному центрі у рамках «зернової ініціативи» погодили на три доби інспекцію 27 судів на вихід. Про це повідомили УНІАН у Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури України.

«Спільний координаційний центр погодив інспекцію 27 судів на вихід на три доби. Питання інспекцій флоту ще не вирішене», – сказано в повідомленні.

Зазвичай щодня проходили перевірки всього як на вхід, так і на вихід від шести до дев'яти суден.

За участю ООН та Туреччини була зернова угода, яка розблокувала експорт української агропродукції Чорним морем в умовах війни. В березні її пролонгували ще на 120 днів. Однак рф систематично перешкоджає нормальному функціонуванню цієї ініціативи, періодично блокуючи інспекції кораблів у Чорному морі.

5 травня відбулася чергова сесія переговорів щодо гуманітарного коридору для виконання зернової угоди, проте вона зайшла в глухий кут.

8 травня рф вкотре заблокувала реєстрацію та проведення інспекцій вхідного флоту в рамках зернової ініціативи. Коли на інспекцію у територіальних водах Туреччини чекало 90 суден, з яких 62 – це судна, що йдуть під навантаження.

9 травня у Туреччині заявили, що завдяки їхнім зусиллям робота Чорноморського зернового коридору була знову відновлена.

Як писав AgroPolit.com, Туреччина заявляє, що зерновий коридор знову запрацював. Також Микола Сольський підтвердив блокування зернового коридору.

в