9 травня 2023, 18:03, Харчова безпека

Туреччина заявляє, що зерновий коридор знову запрацював

Туреччина оголосила, що Чорноморський зерновий коридор знову запрацював завдяки її зусиллям після того, як Україна повідомила, що рф фактично зупинила угоду, відмовившись реєструвати судна, що прибувають. Про це пише Daily Sabah.

Видання посилається на джерела у міністерстві оборони Туреччини, які поділилися інформацією за день до нової зустрічі на високому рівні щодо угоди, яка має відбутися в Стамбулі.

Організація Об’єднаних Націй і Туреччина у липні 2022 року уклали експортну угоду з Чорного моря, яка дозволила безпечно транспортувати українське зерно, щоб подолати глобальну продовольчу кризу, загострену війною рф проти України.

Офіційні особи з рф, України, Туреччини та ООН утворюють Спільний координаційний центр (СКЦ) у Стамбулі, який реалізує угоду.

В ООН окремо заявили, що в неділю і понеділок жодне судно не перевірялося в рамках ініціативи, яку рф погрожувала припинити 18 травня через перешкоди для її власного експорту зерна та добрив.

Чорноморські порти України були заблоковані після вторгнення рф минулого року, але доступ до трьох з них було дозволено відповідно до угоди в липні 2022 року. Офіційні особи України раніше підтвердили, що рф фактично зупинила угоду, відмовившись реєструвати судна, що прибувають.

Як писав AgroPolit.comМикола Сольський підтвердив блокування зернового коридору. Також протягом останніх двох днів жодне судно не перевірялося у рамках укладеної за посередництвом ООН угоди щодо сприяння експорту життєво важливого зерна з України.

в