9 травня 2023, 15:55, Торгівля

Безмитну торгівлю між ЄС та Україною продовжили на рік

Європарламент на пленарному засіданні у Страсбурзі у першому читанні більшістю голосів підтримав продовження угоди про безмитну торгівлю з Україною на рік. Про це повідомляє Укрінформ.

Прийняте рішення почне діяти з 6 червня цього року, коли завершиться термін діючої угоди. За таке рішення проголосували 537 депутатів, 42 були проти, а ще 38 утрималися. У документі сказано, що після початку повномасштабної війни рф проти України, Європейська рада підтвердила свою готовність надавати Україні економічну та політичну допомогу.

Заходи торговельної лібералізації, які продовжили в ЄС для України, передбачають скасування будь-яких митних зборів. Такі правила стосуються двох типів продукції: овочів та фруктів, а також аграрної продукції та товарів переробки.

З огляду на російську агресію проти України, що спричиняє необхідність продовження економічної підтримки України, а також з урахуванням того, що у червні 2022 року Україна отримала статус країни-кандидата, Єврокомісія запропонувала Регуляторні правила Європейського парламенту та Ради ЄС, що поновлюють заходи торговельної лібералізації, які мають застосовуватися на період одного року» – сказано у документі.

Як писав AgroPolit.com, Україна і Болгарія будують мости для двосторонньої торгівлі соняшниковою олією. Також Денис Шмигаль та Урсула фон дер Ляйєн обговорили питання експорту української агропродукції.

в