9 травня 2023, 10:01, Земля

Експерти пояснили, як в Україні будуть відновлювати землю, постраждалу від війни

Земля України – це вичерпний ресурс, який вже більше року знищується наслідками повномасштабної війни рф проти України. Delo.ua, з’ясувало, як відбувається рекультивація землі в умовах воєнного часу.

З початку повномасштабного вторгнення і по лютий 2023 року в Україні зафіксували 2,3 тис. випадків завдання шкоди довкіллю. Збитки від цього оцінюють у 1,9 трлн грн.  З цієї суми 845 млрд грн припадають на забруднення земель.

Сільськогосподарські землі через війну зазнали забруднення нерозірваними боєприпасами і мінами, а також механічного, хімічного і фізичного пошкодження. Великі площі потребують розмінування.

Ще у червні 2022 року вартість розмінування земель експерти оцінювали у $436 млн. Фізичні пошкодження ґрунтів, наприклад воронками від ракетних ударів, оцінювали в $39,6 млн. Такі землі потребують вирівнювання поверхні та рекультивації.

В Мінагро оцінили площу пошкоджених ґрунтів в 1 млн га. На державному рівні впроваджують моніторинг з детальним аналізом забрудненості. Крім того, йде розробка покрокового плану відновлювальних заходів. У 2023 році планують законодавче затвердити стратегію захисту ґрунтів. Експерти зазначають, що для відновлення земель аграрії мають використовувати органічні відходи та мікробіологічні інструменти.

Як писав AgroPolit.com, Україна і Болгарія будують мости для двосторонньої торгівлі соняшниковою олією. Також частину державних повноважень хочуть передати аграріям.

в