8 травня 2023, 16:44, Рослинництво

Логістичні проблеми: в Україні агрохолдинги суттєво скорочують посівні площі кукурудзи

Через високу вартість логістики та ряд інших проблем, в Україні почали зменшувати площі під кукурудзою, це стосується навіть в холдингів. Про це йдеться в матеріалі на SuperAgronom.com «Круте піке кукурудзи 2023: ставки на олійні та обсяги виробництва».

Негативним фактором стало і те, що ціна сушіння зерна за минулий рік зросла на 50%. Восени піднялася ціна і на природний газ. Замість 25 – 30 тис. грн за кубометр, вона досягла показника у 50 тис. грн.

Компанія HarvEast вирішила зменшити посівні площі під кукурудзою в три рази, зайнявши цією культурою близько 5 тис. га. Там хочуть більше сіяти льону і гірчиці.

Компанія «НІБУЛОН» також планує зменшити посівні площі. Таке рішення там пояснили ціновими очікуваннями на партії зерна в 2023 році. В «НІБУЛОНІ» розраховують на збір кукурудзи в об’ємі 35,5 тис. т.

У компанії «Контінентал Фармерз Груп» хочуть зменшити до 10% площі під кукурудзою, замість попередніх 15%. Там бояться дефіциту елеваторних потужностей.

Кукурудзу неможливо продати за вигідну ціну. Багато витрачається на доведення зерна до кондиції і логістику. З кукурудзою вигравав в сезоні лиш той, хто має власну сушарку», — прокоментував Олександр Аракелян, керівник агрономічного відділу A.G.R. Group.

Як писав AgroPolit.com, Україна хоче заборонити ввезення продукції з Молдови. Також в Україні відновлюються ціни на ріпак.

в