8 травня 2023, 10:56, Торгівля

Найбільший польський пункт  пропуску мають розблокувати: в Україні знайшли рішення

У Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури заявили про те, що знайшли рішення, яке дозволить розблокувати пункт пропуску на кордоні з Польщею – Ягодин – Дорогуськ. Про це повідомили на сторінці міністерства в Facebook.

«Наша позиція однозначна: такі перевезення не підпадають під Угоду між Україною та ЄС про вантажні перевезення та не є двосторонніми, а відповідно потребують наявності дозволів. Наразі ми надіслали лист до Єврокомісії щодо надання роз’яснень та на цей час призупиняємо накладення штрафів», — зазначив віце-прем’єр-міністр з відновлення України Олександр Кубраков.

Він підкреслив, що ухвалене рішення призупиняє вимогу до наявності дозволів, що стосувалася польських перевізників, які займаються перевезеннями до України з країн Європейського Союзу.

В міністерстві підкреслили, що метою винайденого рішення є розв’язання проблем із блокуванням польськими перевізниками пропускного пункту Ягодин – Дорогуськ. Так українська сторона хоче задовольнити ключову претензію страйкарів – накладання штрафів через відсутність дозволів на транспортування вантажів до України з інших країн ЄС.

Олександр Кубраков також сказав, що з початку 2023 року Укртрансбезпека встигла скласти всього чотири постанови на адресу польських перевізників.

Як писав AgroPolit.com, Денис Шмигаль та Урсула фон дер Ляйєн обговорили питання експорту української агропродукції. Також Україна хоче заборонити ввезення продукції з Молдови.

в