6 травня 2023, 18:52, Торгівля

Зернова угода майже зірвана: чергові переговори не принесли результату

У п’ятницю, 5 травня відбулася спроба провести чергові переговори між Україною, Росією, Туреччиною та ООН щодо продовження дії зернової угоди. Про це повідомляє The Guardian.

За версію російської сторони, до кінцевого строку дії документу лишаються лічені дні, а сторони так і не досягли консенсусу. Переговори зайшли у глухий кут по причині нових умов відносно кораблів, які можуть транспортувати експортне зерно.

Речник ООН Фарх Хак повідомив, що регулярні перевірки раніше суден, які раніше отримали дозвіл будуть тривати щоденно, включно до 18 травня – це можливий кінцевий строк чинної угоди.

За інформацією глави МЗС Туреччини Мевлюта Чавушоглу, 10 травня він прибуде до москви, де в нього запланована зустріч з лавровим. Серед інших питань буде обговорена і зернова угода.

Нагадаємо, що у тому році, у липні Україною та рф були підписані окремі угоди з ООН, які передбачали експорт української сільськогосподарської продукції Чорним морем. Посередником виступила Туреччина.

Але 25 квітня цього року росія відмовилася від продовження зернової угоди після вибухів у Севастополі. рф заявила про використання Україною гуманітарного коридору для ударів по окупованому Криму.

Як писав AgroPolit.com, через можливе завершення зернової угоди впали об’єми поставок українського зерна. Також замміністра пояснив, чому загальмувались переговори по продовженню зернової угоди.

в