5 травня 2023, 16:01, Харчова безпека

Замміністра пояснив, чому загальмувались переговори по продовженню зернової угоди

Гальмування в переговорах щодо продовження роботи зернової угоди викликано поведінкою росіян, а решта сторін готові їх провести у будь-який час. Про це заявив заступник міністра інфраструктури Юрій Васьков в інтерв’ю Latifundist.com.

«Наша сторона точно готова брати участь в зустрічах з партнерами щодо продовження і розширення Чорноморської ініціативи. Наскільки мені відомо ООН та Туреччина теж. Останнім часом російська сторона майже не погоджує проведення інспекцій суден, які прямують до порту Південний. Ця інформація доступна на сайті АМПУ і кожен може це побачити», – зазначив Юрій Васьков.

За його джерелами, саботаж росіян викликаний тим, що не працює аміакопровід Тольятті-Одеса. Юрій Васьков зазначив, що українська сторона зробила офіційний запит в секретаріат СКЦ, але відповіді досі не отримала. Замміністра підтвердив, що у щоденному плані реєстрації та інспектування викреслюються судна, що прямують до порту Південний.

Юрій Васьков погодився з позицією президента Володимира Зеленського, який раніше заявив, що можна піти на деякі умови росіян, якщо вони повернуть з полону велику кількість українських військовополонених та інших осіб, що утримуються рф.

Як писав AgroPolit.com, рф хоче вбити зернову угоду. Також відповідь на глобальну продовольчу кризу: високий представник ЄС зробив заяву по зерновій угоді.

в