5 травня 2023, 10:55, Торгівля

Укрзалізниця чекає зняття заборони на ввезення українського збіжжя до ЄС - Валерій Ткачов

В Укрзалізниці чекають скасування односторонніх конвенцій перевізників ЄС щодо ввезення українських зернових культур після введення загальної заборони Європейського Союзу на імпорт соняшнику, ріпаку, кукурудзи та пшениці. Про це сказав заступник директора департаменту комерційної роботи АТ «Укрзалізниця» Валерій Ткачов, пише Rail.insider.

Він нагадав, що заборона Європейського Союзу на імпорт зернових культур до п’яти сусідніх з Україною країн набрала чинності. Це означає, що кожна з зазначених країн повинна скасувати власні односторонні заборони на імпорт агропродукції.

Валерій Ткачов додав, що роз’яснення вже встигли отримати від польської компанії PKP LHS. Відповідно до нього, з 3 травня до 5 червня буде діяти нова конвенція, в якій ураховане рішення Європейського Союзу.

«Ми чекаємо, коли всі ці країни скасують односторонні обмеження і ми запрацюємо в межах загальної європейської заборони імпорту до 5 червня. Перевізники повинні надати Укрзалізниці уточнені конвенційні заборони, і ми відповідно скасуємо ті, що були введені у квітні. Буде діяти одна заборона, яка стосуватиметься чотирьох культур в імпортному сполученні», — зазначив Валерій Ткачов.

Як повідомляв AgroPolit.com, фейкові протести польських фермерів коштували Україні $143 млн. Також рішення ЄС по ввезенню українського зерна підштовхне рф надалі блокувати зерновий коридор.

в