4 травня 2023, 10:42, Торгівля

Аграрний експорт в Україні демонструє найгірші показники за 8 місяців

За минулий місяць аграрний експорт з України скоротився на третину, що є найгіршим показником за останні вісім місяців. Про це повідомили в Українському клубі аграрного бізнесу.

В квітні Україна змогла експортувати 5,3 млн т аграрної продукції. Цей показник на 31% менший, порівняно з даними попереднього місяця.

Структура аграрного експорту виглядає так:

  • 3,9 млн т – зернові культури,
  • 216,6 тис. т – олійні культури,
  • 564,2 тис. т – рослинні олії,
  • 262,5 тис. т – макухи після вилучення олій.

В Асоціації підкреслили, що у квітні всі групи аграрної продукції продемонстрували падіння обсягів експорту. Виключенням стали рослинні олії, яким вдалося зберегти попередні обсяги.

Найбільше зменшення обсягів експорту відбулося з олійними культурами. Проблеми з експортом аграрної продукції пов’язані серед іншого з саботажем рф зернової угоди, яку у березні подовжели на 120 днів.

Проблеми зі здійсненням експортних відвантажень спостерігалися практично по всім каналам. Найбільшу шкоду завдали: саботаж повноцінної роботи "зернового коридору" російською стороною; заборона імпорту всієї продукції АПК та тимчасова заборона транзиту Польщею; заборона імпорту певних видів агропромислової продукції Угорщиною, Болгарією та Словаччиною», — підкреслили в Асоціації.

Як писав AgroPolit.com, Туреччина заявила про можливе припинення зернової угоди. Також рішення ЄС по ввезенню українського зерна підштовхне рф надалі блокувати зерновий коридор.

в