4 травня 2023, 08:30, Тваринництво

В Україні хочуть перезапустити рибну галузь: схвалено Стратегію розвитку до 2030 року

В Кабміні ухвалили Стратегію розвитку рибної галузі, що буде діяти до 2030 року і направлена на її перезапуск. Про це повідомили в Міністерстві аграрної політики і продовольства України.

Серед ключових напрямків стратегії:

  • європейський зелений курс,
  • збільшення водних біоресурсів.

Кабінет міністрів затвердив і операційний план заходів на 2023 — 2025 роки для реалізації стратегії. Стратегія, на думку її авторів, повинна створити умови, які дозволять ефективно управляти рибальством.

Документ сприятиме відновленню зруйнованої інфраструктури та майна, що було пошкоджене внаслідок повномасштабної війни рф проти України. Серед стратегічних цілей зазначеного документу: розвиток освіти та науки у рибній галузі, а також рекреаційного рибальства, аквакультури і рибальства.

Стратегія має на меті вирішення проблем, пов’язаних з недосконалостю процедури отримання дозволів і відсутністю системи простежуваності. Документ враховує і євроінтеграційні процеси, що відбуваються в Україні. Він передбачає розширення регіонального співробітництва, яке відбувається в рамках Спільного морського порядку денного для Чорного моря, а також розвиток співробітництва з міжнародними регіональними організаціями, пов’язаними з рибогосподарством.

Як писав AgroPolit.com, рибна реформа перейшла у практичну площину. Також єдина державна електронна система управління рибною галуззю «Є-риба», яку запускають в рамках рибної реформи, допоможе подолати корупцію та наповнити місцеві бюджети.

в